Konyhai hulladék kezelés – Hulladék, ami ÉRTÉK

25.07.2016

Az étkeztetés során keletkező hulladék gyakran magas költséget és terheket jelent, nem csak az éttermeknek, hanem minden egyéb vendéglátó ipari egységnek ahol étkezés történik.

A vendéglátó ipari létesítmények elszállítási szolgáltatást vesznek igénybe, ami hosszú távon költséges, valamint olyan „hulladékot” visznek el, amiből könnyen értékes tápanyagforrás lehetne. Ez nem egy utópisztikus elképzelés. Épp ellenkezőleg. Az új technológiáknak köszönhetően olyan dolgok válnak lehetővé, amiket korábban el sem tudtunk volna képzelni. A GreenGood komposztáló is egy ilyen technológia, amely az élelmiszer- és konyhai hulladékot nem több, mint 24 óra alatt komposzttá alakítja. És mindezt teljesen zaj és szagmentesen teszi, ami máskor gyakran kísérője az előrehaladott állapotban lévő szerves hulladék tárolásának. A titok a figyelemreméltóan gyors feldolgozási sebességben rejlik, amit az ACIDULO mikroorganizmusok, a magas hőmérséklet, a savas és sós közeg együttes hatása éri el. Mindemellett a berendezés nanotechnológiás légszűrőket használ, ami megakadályozza a káros gázok kibocsátását.

A KOMPOSZTÁLÁS NEM CSAK NEKÜNK SEGÍT, HANEM A BOLGYÓNKNAK IS

A mai trendek alapján jobban odafigyelünk arra, hogy mit veszünk, mennyit, milyen forrásból, és milyen minőségben. Ezzel nem csak a keletkezett hulladék mennyiségét lehet csökkenti, de egy egészségesebb életvitel kulcsa lehet, mialatt a környezetet is óvjuk. A nagyobb adag hulladék mennyiségének csökkentése meglepően könnyű attól a pillanattól kezdve, hogy környezetbarát módon állunk hozzá a hulladék kezeléséhez. Ha a hulladék nem kerül feldolgozásra közvetlen a keletkezés helyén – pl. a konyhában – megnehezíthetjük a dolgunkat az adminisztrációs terhekkel, magas begyűjtési és ártalmatlanítási költségekkel, de legfőképp a hulladéklerakók növelésével, telítésével.

MIT LEHET VALÓJÁBAN KOMPOSZTÁLNI?

Komposztálható bármilyen élelmiszermaradvány, gyümölcs, zöldségek, kávé, tea, tojáshéj és – bár hihetetlenül hangzik – de a nyers és főtt hús, tészta, szószok, rizs, pékáru is komposztálható. És igen, még mindig egy napos időről beszélünk. Ha ma valamilyen konyhai hulladékot teszünk az elektromos komposztálóba, holnap ilyenkorra akár már értékes és tápanyagban gazdag komposztot vehetünk ki belőle, amit felhasználhatunk a talaj javítására.

AZ ELEKTROMOS KOMPOSZTÁLÓK EGYRE ELTERJEDTEBBEK A KÖRNYEZŐ ORSZÁGOKBAN IS

Szlovákiában és Csehországban már több mint 150 konyha használ elektromos komposztálót. Ezek iskolákban, óvodákban, hotelekben, éttermekben, kávézókban találhatóak. A bevezetésre a legfőbb motivációt náluk leginkább a hulladék zöldebb és innovatívabb kezelése adta. Ezen felül az iskolák és óvodák a saját hulladékuk feldolgozásából keletkező komposztot felhasználják a saját területükön a talaj gondozására vagy oktatási célokra. Az sem elhanyagolható, hogy olyan megoldást szerettek volna megvalósítani, amivel megtakarításokat érhetnek el az egyre növekvő hulladékelszállítási díjak mellett – ebben nagyon jó úton járnak. Sikeres példa lehet a pozsonyi Hotel Premium **** vagy a Komenského iskola és óvoda.

Előző cikk Következő cikk
Zavrieť video