Komposztálás télen

18.01.2016

A komposztáló edényekkel történő komposztálás egész évre szól, ez alól a téli időszak sem kivétel. A téli szezonban a komposztálás folyamata nem áll le, csupán lelassul.

Az aerob baktériumok, mikroorganizmusok és a földigiliszták a hideg elől a komposzt belsejében rejtőznek, mely meleget biztosít. Ennek érdekében célszerű a tél kezdete előtt nagyobb mennyiségű szerves anyagot felhalmozni a komposztálónkban.

Télen sokan gondolják, hogy a komposztálás nem működik, és az eddig gondosan válogatott szerves hulladékot a kukába ürítik a hagyományos szeméttel. Ez egy tévedés! Ebben az időszakban a háztartási, főleg a konyhai szerves hulladék mennyiségének aránya a legjelentősebb. Sok esetben egyszerűen csak nem akarunk pár tojás héjával, vagy gyümölcsmaradvánnyal a komposztálóhoz kimenni, így a hasznosítható hulladék szükségtelenül köt ki a szemétlerakókban. A konyhai hulladék gyűjtéséhez legmegfelelőbb eszköz a konyhai komposztgyűjtő kosár, melyen számos szellőzőnyílás található. Mikor a komposztálható zsák megtelik, tartalmát egyszerűen csak öntse a komposztálóba, majd a zsákot terítse el a komposzt tetején.

Tipp: Ebben az időszakban jobb, ha nem apránként adagolja a szerves anyagot, hanem egy teli kosár hulladékot egyszerre önt a komposztálóba. A mikroorganizmusoknak télen „kiegyensúlyozott diétára“ van szükségük, amely zöldség- és gyümölcsfélék maradványaiból, kávézaccból, teafilterből, tojáshéjból, állati eredetű trágyából, konyhai papírtörlőből és szobanövények elhullott leveleiből áll. Emlékeztetőül: húsevő állatok ürülékét, és a porzsák tartalmát ne ürítsük a komposztálóba! A télen felhalmozódó hamu – amely tisztán fa eredetű – is alkalmas a komposztálásra, persze ésszerű kereteken belül. A hamu egy részét közvetlenül kertünkben is szétszórhatjuk. Szén égése által keletkezett hamu alkalmazását nem javasoljuk.

Télen is ügyeljünk az anyagok megfelelő arányának szabályozására. A zöld, lédús anyagokhoz mindig tegyünk barna, száraz, széntartalmú anyagokat. Ennek érdekében ideális, ha az őszi fanyesedék, fűrészpor, ágak egy részét elraktározza, és télen a konyhai hulladékkal keveri. Fontos, hogy a téli időszakban bármikor friss anyagot önt a komposztálóba, azt a komposzt tetején keverje el, nem szabad mélyebbre forgatni, ugyanis így a komposzt belsejében keletkező hőmérséklet és gázok – melyek fenntartják a mikroorganizmusok számára ideális körülményeket – elszökkennek.

Nem ajánlatos a komposztálót teljesen megtölteni, ugyanis a komposztban élő mikroorganizmusokra és a komposztálás folyamatára nézve ez negatív hatással lehet. Mivel a baktériumoknak és organizmusoknak télen is oxigénre van szüksége, fontos, hogy ezt a megfelelő módon biztosítsuk. Ennek a legjobb módja a komposzt meglazítása egy spirális, fémből készült levegőztetővel (komposztforgató). A forgatónak köszönhetően a komposzt anélkül jut elegendő levegőhöz, hogy a komposztált anyagot lényegesen elmozdítanánk.

Amikor a komposztálóra hó esik, úgy viselkedik, mint egy szigetelőanyag a kemény faggyal szemben. A legjobb, ha megvárja, míg magától elolvad. A komposztálóba megfelelő arányban rakjuk a szerves hulladékot, így a tavaszi szezon beköszöntével az emelkedő hőmérséklet kedvez a  folyamat gyorsabb lezajlásához.

Összegzésképp elmondhatjuk, hogy télen is van lehetőség minőségi trágya előállítására. Egyszerűen, hatékonyan, természetesen.

PRÉMIUM KOMPOSZTÁLÓK

KONYHAI HULLADÉKGYŰJTŐ KOMPOSZTÁLÓ KOSÁR

KOMPOSZTÁLHATÓ ZSÁKOK BIOLÓGIAILAG LEBOMLÓ ANYAGBÓL

KOMPOSZTFORGATÓ

Előző cikk Következő cikk
Zavrieť video