Hogyan válasszuk ki a tökéletes komposztálót?

20.04.2016

Amikor úgy döntünk, hogy beruházunk egy új komposztáló beszerzésére, ne csak a kényelmes kezelhetőséget tartsuk szem előtt, hanem a megbízhatóságot és a minőséget is. A végső döntést mindenképp több tulajdonság alapján kell meghozni. De miket is vegyünk figyelembe?

  • a falak vastagsága – A vastagabb fal erősebb, stabilabb komposztálót jelent, ami jobban ellenáll a bekerült hulladék feszítőerejének. (az általános falvastagság 2,5 mm és 8 mm között van)
  • az alapanyag típusa – A nap, a szél, a fagy és a biohulladék súlya komoly próba elé állítja a komposztáló anyagát. A nagy sűrűségű polietilén (HDPE) vagy polipropilén (PP) anyagból készült edényeket részesítse előnyben.
  • az egyes alkotóelemek szilárdsága – Kerülje a silány minőségű csatlakozóelemeket (zsanérok, csatlakozó rudak, egyéb elemek) – ezek gyakran deformálódnak, ha a komposztálónk rendesen meg van töltve.
  • külső – Olyan színű és kialakítású komposztálót válasszon, mely leginkább beleolvad kertjébe.
  • alak – A felépítés jelentősen befolyásolja a könnyű kezelhetőséget, a legjobb a csonka gúla alakú komposztáló.
  • az ürítő ajtók száma és helye – Azok a komposztálók, melyek minden oldalon rendelkeznek ürítő nyílással, nagyban megkönnyítik majd a kész komposzt begyűjtését.
  • levegőztető rendszer – Ha egészséges komposztot szeretnénk kapni, fontos megteremteni a lebomló anyagok megfelelő szellőztetését. Ha nincs levegő, az anyag rothadásnak indul. Több szellőzőlyuk jobb szellőzést jelent. Néhány modell falazata belülről bordázott, ami megakadályozza, hogy az anyag a falhoz tapadjon és eltömítse ezeket a nyílásokat.
  • ökológiai szempont – Ha a környezetet is szeretnénk óvni, 100% újrahasznosított anyagból készült komposztálókat vásároljunk, ezzel elősegítve az újrahasznosítást és az anyagok újrafelhasználását.

 

Tippünk a szezonra : PRÉMIUM KOMPOSZTÁLÓK
Ezek az eszközök segíthetnek a komposztálás folyamatának felgyorsításában: KOMPOSZTÁLÓ FELSZERELÉS

 

Előző cikk Következő cikk
Zavrieť video