9 tipp arra, hogy hogyan tanítsuk a gyerekeket komposztálni

29.06.2016

Amennyire fontos, hogy megtanítjuk szeretett csemetéinket arra, hogy a szemét a kukába való, ugyanolyan fontos az is, hogy elmagyarázzuk nekik, hogy miért dobjuk ki azokat, és hogy megismertessük velük a hulladék újrahasznosításának lehetőségét! A gyermekek hihetetlenül gyorsan tanulnak, különösképp, amikor a szülőket utánozzák. Bemutatunk pár tanácsot, amivel a szülők könnyebben taníthatják meg gyermeküknek a komposztálás alapjait, így a jövőben pozitív kapcsolatba kerülnek a természettel.

  1. Először egyszerűen magyarázzuk el nekik, hogy a komposztálás megvédi a környezetet, és pénzt takarít meg.
  2. Kezdetnek helyezzünk el otthonunkban egy kis tárolót a biológiai hulladéknak (héjak, nyesedékek, ételmaradékok)– lehetőleg a konyhában. A gyermekünk így mindig látja és utánozni fogja, ha anya vagy apa hagymát, krumplit hámoz, a héja ebbe a gyűjtőbe megy, nem pedig a kukába a többi szeméthez.
  3. Váljon szokássá, hogy egy kis dolog mindig kerül a biohulladék tartóba is, mint például kávézacc, tea filter, tojáshéj, almacsutka, papírtörlő.
  4. Az összegyűjtött biohulladékot vigyük ki együtt a gyerekekkel a kerti komposztálóba. Ha pedig társasházban laksz és nincs kerted, akkor nevelj éhes földigilisztákat a vermi komposztálóban, amely bármelyik lakásban gond nélkül tartható.
  5. A komposztáló tartály mellett a gyerekek könnyen megtapasztalhatják a komposztálás folyamatát. A komposzt számos mikroorganizmus, földigiliszta és bogarak otthona, melyek a mi zöldség és gyümölcs maradványainkból táplálkoznak és az ő munkájuk eredménye a komposzt.
  6. A későbbiekben megtaníthatjuk gyermekünknek, hogy a gyümölcsök, zöldségek, penészes kenyér nem a kukába megy, hanem könnyen komposztálhatjuk a kerti komposztálónkban, vagy a lakásban a giliszták segítségével.
  7. A komposztálás folyamatának ellenőrzésekor, átforgatáskor, nedvesítéskor vagy szellőztetéskor a gyermekünk mindig kísérjen minket, akár be is vonhatjuk őt segítő kézként. Ez mindenre érvényes, ami a komposztálóhoz kötődik. A sikerélmény garantált
  8. A komposztálás legnagyobb részét a várakozás teszi ki. A gyermekek számára érdekes lehet, ha egy kisebb adag kész komposztot kivesznek a komposztálónk aljából. Ekkor el tudod majd mondani, hogy ez hamarosan a virágok tápanyaga lesz.
  9. Ne felejtsünk el csírázási tesztet végezni. Csak dugj a tápanyagba néhány zsázsa magot, és várj néhány napot. A gyerekek látni fogják, ahogy elkezdenek nőni a kis növények a cserépben.

 Ezekre lesz szükséged:

PRÉMIUM KOMPOSZTÁLÓK

VERMI KOMPOSZTÁLÓ

KONYHAI HULLADÉKGYŰJTŐ KOMPOSZTÁLÓ KOSÁR

Előző cikk Következő cikk
Zavrieť video